Istoric film de animaţie (09)

…adunate şi la lume date de Monica Micleuşanu 🙂

Animaţia în Europa de Est

România (2)

Cu riscul de a repeta istoricul animaţiei româneşti, pe care vi l-am prezentat în capitolul precedent (vezi Animația în Europa de Est, România1), merită să menţionez şi filmul “O scurtă poveste (a filmului românesc de animaţie, de la începuturi până la 1990)” – 2007, în regia lui Radu Igazsag cu Horaţiu Mălăele în rolul Povestitorului.

“Filmul este o călătorie în istoria filmului românesc de animaţie. Evident, o călătorie înapoi în timp, dar şi o călătorie, cu ajutorul vechilor filme, spre publicul de astăzi. O călătorie, o istorie, o poveste spusă în primul rând celui mai exigent public, copiii. O călătorie făcută printr-un film de animaţie. Totodată, el este şi un film documentar. În acest scop, am folosit fragmente din 45 de filme de animaţie realizate de 37 de regizori. Ele sunt selecţionate dintr-o bogată arhivă care cuprinde circa 1.200 de filme de animaţie realizate de 60 de regizori în perioada 1927-1990. Ne întâlnim astfel cu clasicii animaţiei româneşti: Marin Iorda, Ion Popescu-Gopo, George Sibianu, Constantin Musteţea, Szilagyi V. Zoltan, Nell Cobar, Matty Aslan, Olimp Vărăşteanu, Ion Truică, Laurenţiu Sârbu, Virgil Mocanu, Victor Antonescu, Luminiţa Cazacu, Mihai Bădică, Zeno Bogdănescu”. (fragment dintr-un interviu cu Radu Igazsag realizat de Doinel Tronaru publicat în România liberă, Nr. din 17 august 2007)

Filmul îmi completează demersul istoric sau eu îl completez pe al lui??? (“Unde sînt Bălănel şi Miaunel? Voiam să-i văd pe Bălănel şi pe Miaunel! Cum se face că din tandrul şi cuprinzătorul compendiu al lui Radu Igazság, O scurtă poveste a filmului românesc de animaţie de la începuturi pînă la 1990, lipsesc tocmai Bălănel şi Miaunel?”… Andrei Gorzo – Dilema Veche, iunie 2007. Vezi articol întreg: Mihaela & Co. – O scurtă poveste)

“O scurtă poveste (a filmului românesc de animaţie, de la începuturi până la 1990)”, regia Radu Igazsag. Dialog de Titus Muntean şi Florin Iaru

Partea 1/8

Partea 2/8

Partea 3/8

Partea 4/8

Partea 5/8

Partea 6/8

Partea 7/8

Partea 8/8

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

  • Psiholog Gabriela Romaneţ

  • Micleusanu Foto

  • RomanTolici.ro

  • Trailero

%d blogeri au apreciat: