Fobia de umbre – Sciofobia lui Figaro Pho

de Gabriela Romaneț, oracoolblog.wordpress.com

Lui Figaro Pho, personajul fobic creat de Luke Jurevicius pentru ComedyOnABC, îi este teamă de umbră, nu de propria umbră, ci de umbra unui agresor inexistent în acel moment în carne și oase.

Sciofobia nu este o teamă față de un pericol real, față de agresorul real tridimensional proiectat bidimensional pe un perete sau pe o suprafață. Este o teamă față de un pericol intern și un agresor internalizat și proiectat pe sine.

Agresorul este “umbra de sine” a părintelui perceput odată ca negativ sau care a fost odată negativ. Negativul părintelui rival este animat în viața psihică și poate ataca, amenința cu moartea, cu castrarea, poate impune restricții, constrângeri. Umbra nu are autonomie personală, ci este dirijată, controlată, invocată și animată de însăși persoana care se teme. Supraeul se proiectează sub forma umbrei părintelui „castrator”.

Sciofobia este teama față de agresorul internalizat, reprezentantul pericolului pulsional, care atacă din interior, fără să poată fi văzut, auzit, palpat. În lipsă de control perceptiv asupra agresorului, formarea simptomului fobic poate rezolva proiectarea agresorului din interior spre exterior. E mai ușor să te aperi de un pericol venit din exterior decât de un pericol interior, care nu poate fi identificat cu aparatul senzorial.

În filmulețul creat și regizat de Luke Jurevicius, Figaro Pho ilustrează fobia de umbre, dar mai ales teama de atac și de scopul atacului.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

  • Psiholog Gabriela Romaneţ

  • Micleusanu Foto

  • RomanTolici.ro

    Freddie Mercury

  • Trailero

%d blogeri au apreciat asta: