Fobia de materii fecale – Rhypofobia lui Figaro Pho

de Gabriela Romaneț, oracoolblog.wordpress.com

Figaro Pho, personajul fobic creat de Luke Jurevicius pentru ComedyOnABC, are  fobie de materii fecale sau ceea ce reprezintă resturile materiei fecale.

Rhypofobia evidențiază un conflict din perioada în care copilul traversează stadiul anal de dezvoltare psihosexuală. Dacă se formează la vârste mai mari, rhypofobia este posibilă prin regresia la acel conflict. În stadiul anal de dezvoltare, copilul începe să considere materiile fecale ca parte a propriei persoane, pe care le poate elimina sau le poate reține. Este perioada în care copilul exersează controlul sfincterian de retenție sau evacuare și sadismul legat de distrugere sau de control posesesiv.

Obiectul fobic al rhypofobiei este materia fecală. Prima fază a fobiei pune în scenă angoasa de murdărie și tendința de a evita, prin distrugere, obiectul care-i trezește angoasă. Regretul că a distrus o parte a propriului corp, ceva ce a fost în posesia lui, declanșează un travaliu de doliu pentru o parte de sine. Ambivalența față de materia fecală introduce a doua fază a fobiei, opusă primei. Atașamentul față de o parte intimă a Eului survine ulterior distrugerii, parte a Eului distrusă de două ori, prima dată prin expulzare din interior, iar a doua oară prin distrugerea în exterior. Abia separarea definitivă activează atitudinea narcisică față de de această parte intimă a organismului, sinelui, Eului.

Figaro Pho, în filmulețul creat și regizat de Luke Jurevicius, ne uimește prin modul ambivalent de a se raporta la materiile fecale.

Gabriela Romaneț, psiholog clinician

gabriela.romanet@imagossite.ro

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

  • Psiholog Gabriela Romaneţ

  • Micleusanu Foto

  • RomanTolici.ro

    Freddie Mercury

  • Trailero

%d blogeri au apreciat asta: