Fobia de fragmentare – Quassofobia lui Figaro Pho

de Gabriela Romaneț, oracoolblog.wordpress.com

Figaro Pho, personajul fobic creat de Luke Jurevicius pentru ComedyOnABC, are  fobie de tremur care duce la fragmentare. Această fobie se numește quassophobie. Termenul provine din verbul latin “quasso” care înseamnă a scutura, a izbi, a zdrobi. De aceea, quassophobia reprezintă teama de fragmentare.

Printre primele angoase pe care le are un om, angoasa de fragmentare este una dintre cele mai arhaice. Bebelușul forțat să reacționeze la un stimul puternic provenit din mediul de îngrijire, cum ar fi zdruncinăturile, scuturăturile și tot ce ar putea fi perceput ca amenințător vieții, poate suferi o ruptură în continuarea existenței. Această ruptură duce la schimbarea ritmului, dispoziției, predispoziției, deci la o schimbare a modului de a fi și a simți. Angoasă de fragmentare, trăită atunci ca emoție puternică față de un pericol extern care are consecințe interne, va fi reactivată de fiecare dată când un stimul actual ar putea avea același efect ca cel de atunci.

Pericolul pe care quassofobia îl evidențiază este ruperea ritmului continuării existenței, care determină psihicul să depună eforturi de constituire a unui nou self, care va fi întotdeauna un fals self menit să ia de la capăt existența.

Iată-l pe Figaro Pho, în filmulețul creat și regizat de Luke Jurevicius, preluând vibrația muștii, ceea ce îi cauzează fragmentarea, ruperea într-un morman de bucăți.

Gabriela Romaneț, psiholog clinician

gabriela.romanet@imagossite.ro

Comments
One Response to “Fobia de fragmentare – Quassofobia lui Figaro Pho”
Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] prin suprapunerea fragmentelor corporale peste alte fragmente de obiecte, nevrozele (de exemplu, quassophobia) și sublimarea lor în […]Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

  • Psiholog Gabriela Romaneţ

  • Micleusanu Foto

  • RomanTolici.ro

  • Trailero

%d blogeri au apreciat: