Fobia de a fi privit – Oftalmofobia lui Figaro Pho

de Gabriela Romaneț, oracoolblog.wordpress.com

Lui Figaro Pho îi este teamă de privirile portretelor atârnate pe pereți. Oftalmofobia este mai mult decât teamă de privirile celorlalți, este teama de orice situație în care poate fi privit. Natura paranoică a temerii dă substanța oftalmofobiei.

Fixat în teama de a fi privit, pândit sau cercetat, oftalmofobia se sprijină pe pulsiunea parțială a privirii. Conflictul între cine privește și cine este privit este soluționat de această fobie în beneficiul voyeurismului. Îi este teamă să fie privit pentru că “aptitudinea” lui este de a privi el pe ceilalți, de a-i cerceta și de a participa la acțiunea lor fără ca el să acționeze. El folosește ochii, el este Ochiul.

Această fobie evidențează teama de a deveni el însuși exhibiționist, obiectul cercetat de el. Teama de a deveni exhibiționist reprezintă teama de voyeuriști, pe care îi percepe ca agresori, așa cum el însuși este atunci când participă intruziv la intimitatea celuilalt.

Tot ceea ce își dorește este să privească fără să fie privit. El nu are corp de oferit privirii, ochii lui sunt corpul lui. (Citește mai mult despre acest subiect în “Fantasma corpului invizibil”, Gabriela Romaneț)

Luke Jurevicius, creatorul și lui Figaro Pho și fobiilor lui, ilustrează relația dintre exhibiționism și voyeurism în oftalmofobie.

Gabriela Romaneț, psiholog clinician

gabriela.romanet@imagossite.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

  • Psiholog Gabriela Romaneţ

  • Micleusanu Foto

  • RomanTolici.ro

  • Trailero

%d blogeri au apreciat: