Istoric film de animaţie (04)

…adunate şi la lume date de Monica Micleuşanu:)

Animaţia în Europa de Vest

Germania

Inspirată de teatrul cu umbre din Thailanda, desenatoarea germană Lotte Reiniger a animat siluete pentru a crea scene elaborate, inspirate din poveşti populare şi cărţi pentru copii. Primul său film animat, “Aventurile Prinţului Ahmed” (Die Abenteuer des Prinzen Achmed, 1926) inspirat din poveştile arabe din “1001 de nopţi” a avut nevoie de mai mult de doi ani de creaţie migăloasă.

Fragment din “Aventurile Prinţului Ahmed”:

În anii 1950, Reiniger s-a mutat în Anglia, unde a continuat să producă filme până s-a pensionat în anii ’70.

“Hansel şi Gretel”, 1955

Un alt animator născut în Germania, Oskar Fischinger, şi-a dus arta într-o direcţie complet diferită. El abandonează poveştile şi caricaturile care inspiraseră pe mulţi dintre predecesorii lui şi se inspiră din arta abstractă care a dominat anii 1920. La început a lucrat cu figuri de ceară animate folosind tehnica stop-motion, dar cele mai semnificative filme ale sale sunt simfoniile de forme şi sunete pe care le-a intitulat “coloured rhythms”, create prin schimbarea câmpurilor de culoare şi a tiparelor, sincronizate cu creaţiile compozitorilor clasici.

A devenit fascinat de fotografia color şi a colaborat la un proces numit Gasparcolor, pe care l-a folosit în filmul său “Compoziţie în albastru” (Komposition in Blau, 1935), cu care a câştigat un premiu la Festivalul de la Veneţia.

Din păcate nu vă pot exemplifica cu niciun film făcut de Oskar Fischinger, pentru că familia acestuia deţine toate drepturile de autor asupra operei sale.

Tehnica Gasparcolor

Gasparcolor era un sistem de film color, dezvoltat în 1933 de chimistul ungur Dr. Bela Gaspar.  Procesul implica amestecul a 3 culori pe o singură bandă de film. În afară de Oskar Fischinger care a folosit această tehnică, au mai fost şi alţi artişti care au experimentat-o. De exemplu,  Len Lye în “Dansul Curcubeului” (Rainbow Dance,1936).

Comments
One Response to “Istoric film de animaţie (04)”
Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] ca siluete. Vezi “Aventurile Prinţului Ahmed” (Die Abenteuer des Prinzen Achmed, 1926) din Istoric film de animație 04 […]Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

  • Psiholog Gabriela Romaneţ

  • Micleusanu Foto

  • RomanTolici.ro

  • Trailero

%d blogeri au apreciat: