Istoric film de animaţie (01)

…adunate şi la lume date de Monica Micleuşanu 🙂

La început de secol al XIX-lea, prin anul 1829, profesorul belgian Jeseph Plateau care studia stabilirea limitei de rezistenţă a retinei ochiului la lumina solară face o descoperire. Constată că uitându-se la lumina soarelui un timp (25 de secunde în experienţa sa), imaginea soarelui mai persistă în retină un timp oarecare. Experienţa sa care pune în evidenţă remanenţa retiniană este foarte importantă mai târziu pentru cinematograf. În baza acestui experiment construieşte un aparat pentru a înşela vederea, pe care l-a numit fenakistoscop în anul 1832. Acesta era un disc de carton care se rotea şi crea iluzia de mişcare dacă era privit în oglindă.

Principiul de funcţionare al fenakistoscopului se baza pe realizarea unor desene care reprezentau o imagine în mişcare descompusă într-o serie de imagini fixe, iar apoi recompunerea lor rapidă, astfel ca ochiul să asocieze imaginile văzute sub formă de mişcare.

Urmează apoi crearea unor aparate diferite ca denumire bazate pe acelaşi principiu, dar care toate foloseau desene care reprezentau o imagine în mişcare descompusă în imagini fixe. Apogeul, dacă se poate spune aşa, îl atinge francezul Emile Reynaud în anul 1888, care realizează ceea ce se numea teatrul optic, unde desenele, reprezentând faze ale mişcării unor personaje desenate care exprimau scurte povestioare, sunt făcute pe o bandă transparentă cu perforaţii. Proiecţia se făcea cu ajutorul unei lanterne magice ca sursă de lumină, iar transportul sacadat care asigura proiecţia cadru cu cadru pentru scurt timp era făcută cu ajutorul unei rame cu dinţi (grifă).

Iată mai jos,  un film de animaţie, „Pauvre Pierrot”, creat de  Emile Reynaud în 1892.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

  • Psiholog Gabriela Romaneţ

  • Micleusanu Foto

  • RomanTolici.ro

    Freddie Mercury

  • Trailero

%d blogeri au apreciat asta: