Bromidrosiphobia lui Figaro Pho

de Gabriela Romaneț, oracoolblog.wordpress.com

Figaro Pho, personajul fobic creat de Luke Jurevicius pentru ComedyOnABC, are  de această dată frică de mirosul natural al oamenilor, numită științific bromidrosiphobia.

Bromidrosiphobia are ca obiect specific mirosul natural al corpului uman. Poate fi încadrată într-o fobie mai generală, sociofobia, care invalidează social și profesional prin comportamentul de evitare al mirosurilor neplăcute ale persoanelor cu care călătorim, lucrăm sau colaborăm, care duce la izolare socială datorită conduitei de apărare.

Mirosul este unul dintre primele simțuri prin care relaționăm cu mediul încă de la naștere. Mama este percepută ca obiect parțial după parfum, voce, temperatură, izvor de hrană. Dar, din momentul în care copilul poate diferenția între mirosuri plăcute și mirosuri neplăcute, apare atitudinea de respingere și acceptare olfactivă. După vârsta de 2 ani, când copilul percepe olfactiv activitatea de defecare, este folosită olfacția pentru a împărți obiectele între “bune” și “rele”. În stadiul anal de dezvoltare, olfacţia este legată de mirosurile pe care corpul le emană datorită transpiraţiei şi proceselui de digestie.

Această fobie față de mirosurile neplăcute indică registrul analităţii ca punct de fixaţie, care inhibă procesul de dezvoltare, de evoluție și de activitate socio-profesională. Bromidrosiphobia  poate fi asociată cu nevroza obsesiv – compulsivă pentru menținerea curățeniei propriului corp prin ritualuri de spălare.

Dar, bromidrosiphobia poate sta la baza alegerii unor profesii,  de exemplu parfumier. (Această idee este elaborată în “Fantasma corpului invizibil”, 2009)

Oare Figaro Pho mergea la școală sau la servici și a renunțat la ceea ce-și propusese pentru că lumea nu mirosea a trandafir?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

  • Psiholog Gabriela Romaneţ

  • Micleusanu Foto

  • RomanTolici.ro

    Freddie Mercury

  • Trailero

%d blogeri au apreciat asta: