Copilul fantasmat Yotaro

Pentru a evita scăderea natalității în Japonia, un grup de absolvenţi ai Universităţii din Tsukuba, Japonia, au inventat un bebeluș surogat, un înlocuitor de copil, pentru a trezi interesul cuplurilor de a avea un copil. Un fel de repetiție pentru a juca “bine” rolul de părinte.

Este o păpușa concepută să perceapă atingerile și stimulrile senzoriale, să “simtă”, să reacționeze ca un bebeluș “adevărat”, să se îmbolnăvească, să-i curgă nasul, să strănute, să se trezească noaptea, să râdă când e gâdilat, să aibă temperatura camerei. Un motor în miniatură îl ajută să simuleze mişcările fireşti ale membrelor. Faţa din silicon are implantaţi senzori şi un proiector care recrează mimica naturală.

„Mi-ar plăcea ca toţi oamenii să aibă posibilitatea de a experimenta inocenţa şi bucuria oferite de bebeluşi. Când îşi vor da seama că se pot descurca bine cu Yotaro, îşi vor dori cu siguranţă să devină ei înşişi părinţi”, a declarat Kunimura Hiroki, unul dintre studenţii care au contribuit la realizarea proiectului, pentru Reuters Kunimura, conform Evenimentului Zilei

«A fi părinte este un rol pe care trebuie să-l învăţăm şi să-l perfecţionăm, să-l armonizăm cu celelalte roluri şi să-l încadrăm în structura personalităţii noastre. Din acest motiv, se vorbeşte despre accederea la parentalitate. Poţi fi părinte natural fără să fii părinte psihic. (…) Un pas important pentru a depăşi dificultăţile de relaţie cu propriul copil este ca părintele să cunoască posibilităţile de scenarii şi roluri, pe care le joacă el şi copilul lui.» Gabriela Romaneț

Cu «copilul» Yotaro, adultul are posibilitatea de a reedita un întreg ansamblu de aspecte relaționale din propria lui copilărie. Repetiție pentru startul bun în relația părinte – copil, experimentarea transferului relației cu propii părinți narcisici, idealizați sau carențați. Vor afla ce fel de părinți vor fi, vor observa ce tip de pulsiuni vor fi activate de copil, cât de mult sunt dispuși să-și sacrifice sau împartă propriul narcisism. Copilul fantasmat Yotaro este copilul cu care te poți juca de-a mama și de-a tata până să devii mamă și tată.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

  • Psiholog Gabriela Romaneţ

  • Micleusanu Foto

  • RomanTolici.ro

  • Trailero

%d blogeri au apreciat: