Profilul aptitudinal al actorului

Pentru ca un actor să performeze pe scenă trebuie să aibă dezvoltată aptitudinea de a exprima oral gânduri și emoții, astfel încât ceilalți să înțeleagă mesajul transmis. Pentru actor este important să comunice informația și sensul cuvintelor, dar la fel de important este ca informația să fie vibrantă, să invite la participare afectivă. Aptitudinea de exprimare verbală nu implică înțelegerea mesajului scris, nici înțelegerea mesajului transmis verbal, ci doar capacitatea de a elabora o idee într-o narațiune, descriere sau dialog. Creativitatea actorului nu constă în crearea textului sau producerea de o cantitate considerabilă de idei, ci de modul în care transmite mesajul și de capacitatea lui de a încărca cu afecte ideea.

Claritatea vorbirii îl face inteligibil. Este foarte important ca mesajul, înainte de toate să fie expus clar. Aceasta presupune o bună dicție, construcție semantică și folosirea corectă a regulilor gramaticale.
Importantă este și capacitatea de memorare a informațiilor. În achiziția și reproducerea materialului sunt implicate memoria scenică, memoria vizuală, memoria afectivă și memoria asociativă. De obicei, actorii memorează după lanțuri asociative ideative, afective sau vizuale. Actorul are nevoie de reactualizarea spontană a informației vizuale și verbale.
O aptitudine necesară este adaptarea gândirii, comportamentului și dispoziției la evenimente schimbătoare și cerințe neașteptate. Flexibilitatea comportamentală se exersează plecând de la dorința de a reacționa spontan și nuanțat la așteptările celorlalți. Actorul trebuie să-și investigheze spiritul de aventură, preferința pentru noutate și varietate, orientarea către trăiri senzuale, înțelegerea mesajelor nonverbale și dorința de schimbare pentru a obține o atitudine flexibilă. Rigiditatea emoțională și comportamentală, fixațiile la anumite idei sau dispoziții afective sunt obstacole greu de trecut în procesul de devenire al actorului.
Deschiderea către experiențe este una dintre cele mai importante aptitudini ale actorului. Atitudinea deschisă, curioasă, receptivă și toleranța față de diversitatea și convingerile celorlalți reprezintă baza psihologică pe care o persoană poate să-și elaboreze dorința și intenția de a deveni actor.
Aptitudinea de a fi independent se referă la independența emoțională a persoanei, la capacitatea lui de a avea încredere în sine, tărie interioară și dorința de a-și îndeplini aspirațiile. Opusul independenței este dependența emoțională de persoanele care-i pot satisface nevoia de protecție și sprijin. Prezența acestei aptitudini diminuează riscul identificării actorului cu un personaj pe care l-a interpretat, al confuziei dintre Eu și tot ceea ce reprezintă non-Eu și îi permite actorului să interpreteze rolul utilizându-și experiența proprie emoțională, bogăția și vivacitatea trăirilor, empatia și charisma.

Reclame
Comments
One Response to “Profilul aptitudinal al actorului”
  1. Acesta este profilul aptitudinal. Personalitatea actorului poate face obiectul altei abordări. Un psiholog poate da informații despre tipul de personalitate, un teatrolog despre competențe, limite și posibilități, regizorul vede în mod specific actorul, publicul vede ce vrea, conform a ceea ce îl emoționează, iar actorul se definește conform unei proprii ecuații personale.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

  • Psiholog Gabriela Romaneţ

  • Micleusanu Foto

  • RomanTolici.ro

  • Trailero

%d blogeri au apreciat asta: