Aptitudinile

Aptitudinile, ca laturi instrumentale ale personalității, reprezintă un complex de procese și însușiri psihice individuale. Ele sunt structurate în mod original într-un sistem specific fiecărui individ în parte. Aptitudine este acea însușire care permite persoanei să aibă performanță în activitatea desfășurată, care contribuie la realizarea unei acțiuni într-un timp scurt, care facilitează exprimarea personalității. Aptitudinile se regăsesc în sistemul psihic într-o configurație, legate între ele și sintetizate într-o unitate.

Cunoștințele, priceperile, deprinderile nu sunt considerate aptitudini, chiar dacă asigură și ele îndeplinirea unei activități. Ce diferențiază aptitudinea de cunoștințe, priceperi și deprinderi sunt nivelul stereotip, automatizat al activității și rezultatul mediu atins. Lenea, nervozitatea, lentoarea etc. nu sunt considerate aptitudini deoarece ele nu facilitează acțiunea, ci o împiedică.

Aptitudinea este recunoscută după rezultatul obținut, în funcție de noutatea, originalitatea și eficiența rezultatului, după particularitățile procesului care duce la rezultat, cum ar fi viteza, durata, noutatea procedeului utilizat, după modul în care aptitudinile se structurează și se relaționează cu alte laturi ale personalității, cum ar fi caracter, temperament, creativitate, inteligență. Aptitudinea este atât o însușire complexă de personalitate, cât și un produs al întregii personalități, al experienței de viață, al integrării sau conflictului intereselor, al educației și capacității intelectuale.

Multe aptitudini sunt în stare latentă, doar unele sunt activate, utilizate și accentuate. Sunt unii oameni care își cunosc aptitudinile, dar aleg să nu le întrebuințeze pentru că nu au interes crescut spre un domeniu de activitate. Motivația contribuie atât la elaborarea aptitudinilor, cât și la valorizarea lor. A utiliza aptitudinile înseamnă a le integra într-un sistem complex, a le asuma la nivelul personalității și identității, a le întrebuința în concepția despre lume și viață și a avea forța de a impune un mod de a fi, a gândi, a simți. Aptitudinile sunt însușirile sintetice ale întregii personalități.

Testele aptitudinale evidențiază însușirile psihice de care persoana dispune pentru a avea o activitate eficientă și un rezultat original. Profilurile aptitudinale ale unor profesii listează aptitudinile fără a le integra în sistemul unitar al personalității, dar propun un set de aptitudini ca punct de plecare pentru devenirea profesională.

Comments
One Response to “Aptitudinile”
Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] …”. În fotografii – un bebeluş fermecător trecut prin multitudinea de posibilităţi de devenire la care poate fantasma un părinte pentru copilul său, de la doctor la militar, de la preot la […]Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

  • Psiholog Gabriela Romaneţ

  • Micleusanu Foto

  • RomanTolici.ro

  • Trailero

%d blogeri au apreciat: